Typické mýty o vitamínoch. Neveríte niektorým z nich aj vy?

Mýtus č. 1: Vitamíny nie sú nikdy nutné
Áno, doplnky sú len doplnky, ale to neznamená, že z nich nemôžete benefitovať alebo že vám nemôžu výrazne podporiť zdravie! Práve naopak. Poďme si uviesť pár príkladov za všetky:

  • Niekto na diéte s obmedzeným príjmom kalórií môže profitovať z vitamínov a minerálnych látok vo forme doplnkov stravy
  • Niekto, kto je alergický na mlieko, môže mať nedostatok vápnika a vitamínu D, preto je výhodné ho dopĺňať.
  • Vegáni by mali užívať vitamín B12
  • Tehotným mamičkám sa silne odporúča užívať kyselinu listovú
  • Ženy, ktoré strácajú veľa železa v dôsledku silného menštruačného krvácania, môžu napríklad potrebovať ďalší doplnok železa, zatiaľ čo tie, ktoré prechádzajú menopauzou, môžu potrebovať ďalší vápnik a vitamín D.

Mýtus č. 2: Najlepšie je rovnako multivitamín!

"Však si vezmem jednu tú multivitamínovú kapsulu a mám postarané!" No, nie. Veľmi dobre rozumieme tomu, že sa to zdá ako tá najlepšia voľba pre vaše zdravie. Ale s multivitamínmi existuje hneď niekoľko problémov.

Okrem toho, že v multivitamíne dopĺňate (i) vitamíny a minerálne látky, ktoré vaše telo nepotrebuje, dodávate ich do tela v mizivom množstve a často aj v nevalnej kvalite. Veľa látok v kapsuli sú v kvalite alá "hlavne, aby sme mohli napísať na obal, že to tam je". Na multivitamíny sa robí nespočetné množstvo štúdií a tie potvrdzujú, že tento bez rozmyslu zmiešaný koktail telu nedodáva, čo potrebujete.


Mýtus č. 3: Vitamíny sú perfektnou náhradou pre zlú stravu

Zo zákona je povinnosť na všetkých doplnkoch stravy uvádzať vetičku "Nie je určené ako náhrada pestrej stravy." A nestanovilo sa to len tak zbohdarma. Naše telo potrebuje pre správnu funkciu mnoho desiatok, ak nie stoviek látok. A hoci by sme chceli, náš organizmus je taký komplexný, že ani ten najlepšie zostavený vitapack nemôže vykompenzovať prínos, ktorý telu poskytuje rôznorodá prirodzená strava. Môže len doplniť látky, na ktoré je strava chudobná.

Mýtus č. 4: Vitamíny sú zbytočné, je to len drahý moč

Iste, mnohé vitamínové a minerálové preparáty na tom kvalitatívne nie sú vôbec dobre. Zbytočné plnidlá, zle vstrebateľné formy vitamínov a minerálov, netransparentné zloženie... Hádzať ale všetky výrobky do jedného vreca je asi rovnako zlé ako veriť, že politici nikdy neklamú.

Preto sa radšej vždy obzerajte po výrobkoch, ktorí sa neboja ukázať pôvod svojich vitamínov, dbajú na prírodné zloženie a účinné dávky aktívnej látky a... skrátka sú transparentné.

Mýtus č. 5: Suplementy sú rovnako dobre regulované ako lieky

Hoci by to bolo logické, doplnky stravy nie sú regulované ako lieky, ale ako potravina. Podľa zákona č. 110/1997 Zb. sa doplnkom stravy rozumie potravina, ktorej účelom je dopĺňať bežnú stravu. Pokiaľ sa ktokoľvek rozhodne na trh uviesť doplnok stravy, len pošle na Ministerstvo poľnohospodárstva etiketu. Len to oznámi. Nikto ho nekontroluje. Samozrejme, počas doby prevádzky firmy kontroly prísť môžu a pokiaľ uvidia niečo nekalé, firmu zatvoria a výrobok z trhu stiahnu.

Pokiaľ vás táto téma zaujíma viac, už sme o tom písali článok tu.


Mýtus č. 6: Vitamíny sú magické pilulky pre výborné zdravie navždy

Kiežby to tak bolo... Kiežby sme len mohli brať vitamíny ao nič viac sa nestarať... Trochu to súvisí s naším mýtom č. 3, ale ide to oveľa ďalej.

Čo o to, kvalitný doplnok stravy môže s dobrým zdravím vždy výrazne pomôcť. Veľa lekárov a vedcov sa však všeobecne zhoduje na tom, že nejaký váš wellness plán by mal zahŕňať:

  • pohyb
  • dobre vyváženú stravu
  • vitamíny a doplnky stravy
  • pokojný spánok
  • zmysluplnú prácu, školu a/alebo dobrovoľníctvo
  • relaxáciu
  • príjemný čas strávený s rodinou a priateľmi

Morgan Spurlock, autor knihy „Don't Eat This Book“, to zhŕňa úplne výborne: „Je nám ľúto, neexistuje žiadna kúzelná pilulka. Musíte jesť zdravo a žiť zdravo, aby ste boli zdraví a vyzerali zdravo. Bodka."

Mýtus č. 7: Môžem užívať vitamíny spolu s liekmi na predpis úplne bez obáv

Mnoho vitamínov, ktoré obsahujú skutočne účinné látky, obsahuje aktívne zložky, ktoré môžu interferovať s inými liekmi a mohli by zvýšiť alebo znížiť účinky vašich liekov na predpis.

V recenzii Trusted Source z roku 2012 výskumníci skúmali „liekové interakcie a kontraindikácie spojené s bylinami a doplnkami stravy“. Zistili až 1 491 rôznych interakcií medzi bylinnými a diétnymi doplnkami a liekmi. Skutočnosť, že väčšina ľudí, ktorí užívajú bylinné alebo vitamínové doplnky, nehovorí o ich užívaní so svojimi lekármi, zvyšuje potenciálne problémy.

U nás sa toho báť nemusíte - vždy si dobre prezrite sekciu "Upozornenie" a FAQ, kde na prípadné interakcie upozorňujeme.

Mýtus č. 8: Viac ako tri vitamíny by sme nemali užívať!

Absolútne netušíme, kde tento mýtus vznikol. Je to mýtus s veľkým M! Ako sme už písali skôr, telo pre správnu funkciu potrebuje stovky mikronutrientov, ktoré odniekiaľ musí vziať. Teda, niektoré si v (najmä v prípade núdze) dokáže vyrobiť, ale stále je to iba zlomok. Pokiaľ je niečia strava otrasná, neexistuje dôvod, prečo by nemohol užívať viac doplnkov stravy.

Mýtus č. 9: Potrebujem užívať vitamíny ako moja kamoška

A máte rovnakoú genetiku? Výživu? Životný štýl a návyky? Výšku, váhu? Históriu? Rovnakú prácu? Rovnakú odolnosť voči stresu? Rovnakú mieru pohybu?

...a takto by sme mohli pokračovať snáď donekonečna. Málokedy nájdete dve kamarátky, ktoré by mali totožný suplementačný plán a bolo by to tak správne. Práve preto, že každá bude mať iné potreby...

Mýtus č. 10: Vitamíny z lekárne sú predsa tie najzdravšie/najlepšie!

Ono to znie pomerne logicky: Do lekárne chodíme, keď sme chorí a očakávame, že tam dostaneme niečo, čo nás vylieči. Niekedy nás tam aj sám lekár pošle s receptom, aby sme dostali ten zaručený liek. V oblasti doplnkov stravy (ktoré – pripomíname – nie sú regulované), to tak bohužiaľ nie je.

Preto vás opäť pošleme k mýtu č. 4, kde sme popisovali, ako si vybrať doplnky stravy, ktoré sú skutočne účinné.

Napadá vás ešte nejaký mýtus, s ktorým sa bežne stretávate? Napíšte nám ho a my sa mu odborne pozrieme na zúbok.

Dočetli jste článek a stále nevíte, jaké vitamíny vám chybí?

Vyplňte krátký test a získejte doporučení na míru

Zabere pouze 5 minut

Sestaveno odborníky

Doporučení na míru

Spustit test