Trápi vás akné? Tieto látky vám pomôžu

Kožné problémy alebo akné môžu postihnúť každého v akomkoľvek veku. Nie sú "vyhradené" len pre tínedžerov a už vôbec nie pre ľudí, ktorí nemajú najlepšie hygienické návyky.

Hoci akné nepredstavuje vážnu zdravotnú hrozbu, môže ovplyvniť náš život (negatívne) v emocionálnom a sociálnom zmysle. Ak trpíte akné, je dosť pravdepodobné, že sa to podpíše na vašom sebavedomí a môže to ovplyvniť váš spoločenský život.

Akné sa začína liečiť zvnútra. Chcete poznať najlepšie vitamíny, minerály a iné látky, ktoré môžete užívať pre zdravie svojej pokožky? Povieme vám to. Ale skôr než sa k tomu dostaneme, je dôležité spomenúť, že najlepšia liečba akné sa začína nájdením príčiny problému.Prečo vás trápi akné?
Dôvodov, prečo človeka trápi akné, môže byť mnoho. Keď ich zistíte, vitamínové odporúčania budú ešte presnejšie. Ak je príčinou najmä hormonálna nerovnováha, bude fungovať iné riešenie (napríklad bylinky ako maca) , ako keď je na vine zlé trávenie (kde problém skôr vyriešia probiotiká).

To isté platí aj pre stres. Stres a akné majú veľmi toxický vzťah. Akonáhle sa začnete stresovať, vaše nadobličky reagujú tým, že produkujú viac stresového hormónu kortizolu. To má za následok, že kožné mazové žľazy začnú produkovať viac kožného mazu, čo zvýši riziko kožnej infekcie a vyrážok. Viac kožných infekcií a pupienkov potom spôsobí viac stresu a... sme v začarovanom kruhu.

Látky podporujúce liečbu akné


Vitamín A

Vitamín A je antioxidant, ktorý pomáha neutralizovať voľné radikály, ktoré môžu poškodiť pokožku. Pomáha zjemňovať pokožku a liečiť ohniská akné.

Probiotiká


Dobré baktérie v tráviacom systéme pomáhajú zabezpečiť zdravú sliznicu čriev, čo môže znížiť zápal v tele. Zdravie pokožky je často odrazom toho, aké zdravé sú črevá. Užívanie probiotík môže posilniť imunitu a znížiť zápal v tele.Zinok


Výskum ukázal, že ľudia s akné majú zvyčajne nedostatok zinku. Zinok má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, ktoré môžu byť prospešné pri redukcii akné. Vegetariánska a vegánska strava môže mať nízky obsah zinku.

Omega-3 mastné kyseliny


Omega-3 mastné kyseliny obsahujú EPA a DHA. EPA má protizápalové vlastnosti a preukázalo sa, že upokojuje zápalovú reakciu spojenú s akné. Pomáha tiež regulovať hormón testosterón, ktorý spúšťa nadmernú tvorbu kožného mazu, čo môže zvyšovať riziko kožných infekcií a prepuknutia ochorenia.

Vitamín E


Vitamín E má antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Vitamín E pomáha optimalizovať imunitný systém a napomáha regenerácii buniek.

Vitamín D


Vitamín D zohráva dôležitú úlohu v imunitnom systéme. Pomáha modulovať imunitný systém a môže pomôcť znížiť zápal v pokožke. Výskumom sa zistilo, že ľudia trpiaci akné môžu mať nedostatok vitamínu D.

Keďže akné je komplexné, multifaktoriálne ochorenie, je dôležité zistiť, či existujú nejaké základné výživové nedostatky alebo iné faktory, ktoré spôsobujú toto ochorenie.Často kladené otázky o vitamínoch a akné

Mám mastnú pleť, nezhoršujú ju mastné ryby?


Keďže mastné ryby obsahujú omega-3 mastné kyseliny, majú opačný účinok, pretože zmierňujú zápal pokožky a regulujú hormóny v tele.

Som vegán. Môže mi to zhoršiť akné?


Nie všetky, ale niektoré vegánske a vegetariánske diéty môžu mať nedostatok zinku. Nízka hladina zinku sa spája s vyšším rizikom vzniku akné.

Všimol som si, že moje akné je horšie v zimných mesiacoch. Má to nejaký dôvod?


V zimných mesiacoch môžeme mať nedostatok vitamínu D, pretože si ho prirodzene vytvárame pôsobením slnečného žiarenia. Vitamín D je potrebný pre správne fungovanie imunitného systému a pomáha regulovať zápaly kože.

Sú probiotiká dobré na akné?


Stav vašej pokožky môže byť zrkadlom zdravia vášho tráviaceho systému. Probiotiká môžu posilniť imunitu a znížiť zápal v tele.

Prečo je moja pleť horšia, keď som v strese?


Stresové hormóny spôsobujú, že pokožka produkuje viac kožného mazu, čo zvyšuje riziko kožnej infekcie.

Dočetli jste článek a stále nevíte, jaké vitamíny vám chybí?

Vyplňte krátký test a získejte doporučení na míru

Zabere pouze 5 minut

Sestaveno odborníky

Doporučení na míru

Spustit test