Prečo sa vám nedarí dodržať predsavzatie? 3 stratégie, ako to tento rok zvládnuť

Čakáte na zajtrajšok, kedy nastane prvý pondelok v novom roku a vy tak konečne budete môcť zmeniť svoj život o 180 stupňov? Priponáhľame sa na pomoc s radcom, ktorý vám pomôže si na konci roka povedať: "Všetky svoje novoročné predsavzatia som splnil/a!"


Ako si nastaviť ciele správne?

Ciele – či už hovoríme o novoročných predsavzatiach, alebo o akýchkoľvek iných cieľoch v priebehu roka – by mali byť:

  • konkrétne
  • realistické

To znamená, že si nepoviete "chcem schudnúť" alebo "chcem viac čítať". Väčšiu šancu na úspech budete mať, ak budete konkrétni: "Chcem tento rok schudnúť 10 kg." alebo "Chcem tento rok prečítať 20 kníh".

Zároveň ale by tieto ciele mali byť realistické. Teda nechcieť schudnúť 10 kg za mesiac alebo prečítať 60 kníh, keď ste minulý rok neprečítali ani jednu.

Tu však stále nekončíme! Cieľ bez plánu je odsúdený na neúspech.

Chcem schudnúť 10 kg za rok. Ako to urobím? –> Budem chodiť 3x týždenne cvičiť (pondelok, streda, piatok, vždy o 17:30) a nájdem si výživovú poradkyňu, aby mi pomohla so stravou.

Chcem tento rok prečítať 20 kníh. Ako to urobím? –> Každý večer pred spaním prečítam jednu kapitolu z knihy.

Konkrétne ciele, ku ktorým máte priradené konkrétne akcie (čo, koľko a kedy), vám dláždi cestičku k úspechu.



Prinášame ešte ale 3 stratégie podľa skvelej knihy Atómové návyky od Jamesa Cleara, ako si k splneniu cieľov ešte dopomôcť

Stratégia 1: Zaviažte sa k svojim budúcim akciám

Poznáte príbeh o spisovateľovi Victorovi Hugovi, ktorý – aby splnil svoje záväzky a dopísal knihu do určitého dátumu – dal pod zámok všetko svoje oblečenie? Preto, aby sa mohol sústrediť len na písanie a nič ho nevyrušovalo. To psychológovia označujú ako „záväzok“.

Záväzok = voľba, ktorú urobíte teraz a ktorá riadi vaše akcie v budúcnosti. Je to spôsob, ako vám poistiť budúce správne správanie (vo vzťahu k cieľu), pripútať vás k dobrým návykom a naopak odvrátiť od tých zlých.

Ako môže taký záväzok vyzerať bez toho, aby ste zamykali svoje oblečenie do skrine?

  • Prejedanie môžete napríklad obmedziť nákupom potravín v menších baleniach skôr ako vo veľkých alebo nenakupovaním sladkostí.
  • Prílišné surfovanie na sociálnych sieťach môžete obmedziť tak, že si v nastavení telefónu určíte dobu, ktorú chcete maximálne denne stráviť na sociálnych sieťach. Akonáhle ju dosiahnete, do aplikácie sa už nedostanete.
  • Impulzívne míňanie na internete zase obmedzíte tak, že si kartu na platby na internete zablokujete.

Nájdite spôsoby, ako zautomatizovať svoje správanie vopred, než sa v danom okamihu spoliehať na silu vôle. Buďte architektom svojich budúcich činov, nie ich obetí.

Stratégia 2: Znížte trenie pri štartovaní

"Začnem od pondelka."

"Až od Nového roka."

"Až toho budem mať trochu menej v práci."

"Začnem na tom pracovať až o 13:00."

Prečo stále odkladáme začiatok? Prečo prekrastinujeme? Veď vina a frustrácia z prokrastinácie je obvykle horšia ako bolesť z vykonávania práce. Je to preto, že začať je tá najťažšia časť, nie zotrvať v práci. No nepoznáte to aj zo svojej vlastnej skúsenosti? Akonáhle začnete, už sa práca (nech je to čokoľvek) vykonáva ľahšie.

Vezmite si napríklad vitapack. Pravdepodobne je (z toho psychologického hľadiska) oveľa zložitejšie si ho objednať a užiť prvé vrecko, než v tom potom pokračovať.


Objednať vitapack

Naučte sa neodkladať začiatky. Pokiaľ niečo chcete začať, začnite *teraz*. Či je streda, november alebo 9:36. Je to ohromne užitočná zručnosť, ktorá. vás dovedie ďalej ako väčšinu ostatných ľudí.

Stratégia 3: Využite tzv. implementačných zámerov

Implementačný zámer je pojem, ktorý sme prvýkrát zaregistrovali v knihe Atómovej návyky od Jamesa Cleara. Znamená to, že uvediete svoj zámer implementovať určité správanie v konkrétnom čase v budúcnosti.

Napríklad: „Dňa [DÁTUM] v [MIESTO] v [ČAS] budem cvičiť aspoň 30 minút.“

Existuje nespočetné množstvo štúdií, ktoré ukazujú, ako implementačné zámery pozitívne ovplyvňujú vaše návyky a skutky. Pohybové návyky aj skutok ako dôjsť sa naočkovať proti chrípke. V štúdii o očkovaní proti chrípke sa výskumníci pozreli na skupinu 3 272 zamestnancov v jednej stredozápadnej spoločnosti a zistili, že zamestnanci, ktorí si zapísali konkrétny dátum a čas, kedy plánovali očkovanie proti chrípke, mali oveľa väčšiu pravdepodobnosť, že to dodržia.

Plánovanie je skvelé. Plánovanie s implementačným zámerom je skvelejšie - a to cca 2-3x toľko.

Teraz už máte všetky informácie na to, aby váš rok bol presne podľa vašich predstáv. Poďte do toho po hlave!