Pomozte nám zlepšit stav planety! Recyklujte taky

Informáciou o zmene klímy, znečistenej planéte a vymierajúcich druhoch živočíchov kvôli ľudskej neohľaduplnosti je všade okolo nás až až. Vyhliadky sú strašné. Pre nás aj našich potomkov. Ale ide s tým niečo robiť! Preto sme sa rozhodli prispieť svojou troškou do mlyna a prispieť k zmene k lepšiemu.

Ako to vyzerá s planétou teraz?

Ľudstvo každý deň vyprodukuje cez 3,5 miliónov ton odpadu. Z toho je množstvo plastu zodpovedajúce cca 15 nákladiakov vhodených do oceánu každú minútu. Týmto tempom by mohlo množstvo plastových odpadkov presiahnuť množstvo rýb v oceánoch už v roku 2050.

A znečistený podmorský život má samozrejme vplyv aj na nás. V rybách nevedomky jeme plastové chemikálie, ktoré sú ryby nútené konzumovať životom v mori. A to sme spomenuli len jednu vec...

Prečo recyklovať?

Planétu máme iba jednu. Pokiaľ ju budeme zamorovať nerecyklovanými (či nerecyklovateľnými) odpadkami, veľmi dlho nám v dobrom stave nevydrží. Také odpady, ktoré sa správne vytriedia už pri svojom vzniku, pomáhajú šetriť primárne zdroje surovín, energiu a životné prostredie.

4 príklady za všetky
1️⃣ Jedna tona recyklovaného papiera zachráni viac ako jednu tonu dreva. Ročne sú to 2 milióny stromov.

2️⃣ Tým, že použijeme recyklované materiály, prispejeme k zníženiu množstva splodín z priemyselne vyrábaných surovín, a to až o 40 %. Splodiny znečisťujú ovzdušie a vedú ku klimatickým zmenám.

3️⃣ Prispejeme k šetreniu energie pri výrobe celého radu produktov a znižuje sa teda množstvo vyprodukovaného CO2. Práve vysoké množstvo tohto oxidu spôsobuje skleníkový efekt (a ďalšie klimatické zmeny).

4️⃣ Recykláciou 1 milióna ton plastov by sa ušetrilo toľko emisií CO2, ako keby sme z prevádzky stiahli 1 milión áut.

Aj preto sme sa rozhodli ísť cestou recyklovateľných a/alebo recyklovaných materiálov v rámci nášho vitapacku.

Ako sa vysporiadať s použitým vitapackom?

  • Poštovú škatuľu aj dispenser jednoducho hodíte do modrého kontajnera.
  • Jednotlivé denné vrecká zase do žltého kontajnera.

Ako ešte podporujeme ekológiu?

Používame FSC certifikované materiály.

FSC je skratka názvu medzinárodnej mimovládnej organizácie Forest Stewardship Council. Zameriava sa na podporu zodpovedného hospodárenia so svetovými lesmi. V dnešnej dobe je po viac ako 20 rokoch existencie celosvetovo najuznávanejším a najrozšírenejším systémom certifikácie lesov.


Pokiaľ nejaký výrobok nesie certifikát FSC, môžete si byť istí, že produkty pochádzajú zo zodpovedne obhospodarovaných lesov, ktoré poskytujú ekologické, sociálne a ekonomické výhody.

Dočetli jste článek a stále nevíte, jaké vitamíny vám chybí?

Vyplňte krátký test a získejte doporučení na míru

Zabere pouze 5 minut

Sestaveno odborníky

Doporučení na míru

Spustit test