Jeseň je tu! Ktoré vitamíny vám pomôžu ho prežiť bez choroby?

Jeseň je obdobie tekvicových receptov, farebného lístia a hygge s horúcim čajom pod perinou... ale tiež kratších dní, sychravejšieho počasia a chrípkových epidémií. Tento rok sa nemusíte stať obeťou! Môžete to zvládnuť pomocou doplňovania správnych vitamínov a byliniek. Ktoré sú na jeseň tie najdôležitejšie?

1. Vitamín C

Vitamín C je nevyhnutný vitamín s antioxidačnými vlastnosťami. Často sa dopĺňa na odvrátenie aj bežného prechladnutia. Aj napriek tomu, že je referenčná hodnota príjmu (odporúčaná denná dávka) tohto vitamínu v SR len 80 mg, v období, keď je naša imunita vystavená hrozbám, je úplne v poriadku ho užívať viac - dokonca aj 2-10 gramov denne!

Nemusíte sa báť predávkovania, prebytok sa vylúči močom.

Ak užívate dostatok vitamínu C (kedy dostatok naozaj nie je iba 80 mg), ste schopní skrátiť dobu prechladnutia o 8 – 14 % (ak je používaný ako každodenné preventívne opatrenie alebo na začiatku prechladnutia). Aktívny človek, ktorý intenzívnejšie trénuje, potom môže očakávať zníženie rizika prechladnutia na polovicu.

Náš Bodyguard ™ je úplný základ každého vitapacku. V dvoch kapsulách Bodyguard™ prijmete prírodný vitamín C zo šípky, doplnený o farmaceuticky čistú kyselinu L-askorbovú – tak, aby ste v dennej dávke dodali telu 500 mg vitamínu C.

2. Vitamín D

Vitamín D je dôležitý vitamín rozpustný v tukoch. Naša pokožka si ho dokáže syntetizovať, keď je vystavená slnku. Jeho dostatok nám prospieva v mnohých ohľadoch, od zdravia kostí až po náladu. A samozrejme aj imunitu.

Referenčná hodnota príjmu vitamínu D v Českej republike je 5 µg (200 IU) pre dospelých a nemala by prekročiť päťnásobok DDD, teda 25 µg/deň (1000 IU).

Na základe najnovších štúdií sú však podľa Amerického Institute of Medicine RHP oveľa vyššie a to nasledovne:

  • novorodenci a deti do 1 roka: 400 IU
  • 1–70 rokov: 600 IU
  • nad 70 rokov: 800 IU
  • tehotné a dojčiace ženy: 600 IU
  • Pre tých, ktorí nie sú vystavení slnečnému žiareniu, sa potom odporúča 1000 IU denne.

Tu ale neplatí čím viac, tým lepšie. Predávkovanie vitamínom D je možné. K predávkovaniu vitamínom D ale môže dôjsť až pri výraznom nadužívaní vitamínového doplnku stravy (a to sa s jedným vreckom vitapacku denne rozhodne nemá šancu stať). Dôsledkom predávkovania je nadmerné vstrebávanie vápnika z čreva a rast jeho hladiny v krvi. To sa môže prejaviť ako nevoľnosť, zvracanie, slabosť či závraty.

Náš Sunlight™ obsahuje tú najlepšiu formu vitamínu D – vitamín D3 (cholekalciferol) v olivovom oleji. Len vďaka príjmu tohto slnečného vitamínu spoločne s tukom sa dokáže vitamín dobre vstrebať, preto sme použili ten najkvalitnejší olivový olej.

3. Zinok

Po dvoch vitamínoch tu máme prvý dôležitý pre-imunitný minerál – zinok. Základný minerál, ktorý sa podieľa na funkcii stoviek enzýmov, funkcii mozgu a imunitného systému.

Zinok sa najčastejšie používa na skrátenie doby prechladnutia, podporu optimálnej hladiny testosterónu a podporu liečby akné. Suplementácia zinkom, pokiaľ sú hladiny zinku v krvi dostatočné, býva zbytočná – jedna výnimka z tohto pravidla môže byť v prípade infekcií dýchacích ciest, u ktorých bolo preukázané, že suplementácia zinkom skracuje dobu choroby.

Tu však zinok svoju prehliadku pozitívnych účinkov nekončí. Bolo preukázané, že suplementácia zinkom môže zlepšiť aj príznaky depresie, kvalitu spermií a markery kontroly glykémie a krvných lipidov, najmä u ľudí s chronickým ochorením.

Zinok má dve štandardné dávky. Nízka dávka je 5-10 mg, zatiaľ čo vysoká dávka je 25-45 mg. Nízka dávka funguje dobre ako denná prevencia, zatiaľ čo vysokú dávku by mal užívať každý, kto je ohrozený nedostatkom zinku.

V našom Zinc Plus nájdete 10 mg zinku z najbohatšieho prírodného zdroja zinku – tekvicových semienok. Toto množstvo je bezpečné a dokáže pôsobiť ako prevencia prechladnutia a zároveň skrátiť dobu prípadnej choroby. Obsahuje ale aj ďalšie bylinky a jeden stopový prvok, ktorý s posilnením imunity pomáhajú akoby zmet. A jedna z byliniek je práve...

4. Echinacea

Táto purpurová kvetinka je preukázateľne účinná v boji proti infekciám horných dýchacích ciest (väčšinou sa skúmala pri bežnom prechladnutí). Aj preto má svoje čestné miesto v našom Zinc Plus™.

Echinacea purpurová (echinacea) sa tiež skúmala pre svoju potenciálnu schopnosť urýchliť rýchlosť zotavenia z choroby, ale pravdou je, že súčasné dôkazy sú veľmi nejednoznačné. Ďalší výskum naznačuje, že môže zvýšiť hladiny rôznych imunitných buniek, ale stále je potrebný na tieto témy ešte viac výskumu. Jej efektivitu ako prevencia proti prechladnutiu ju nikto nevezme!

5. Čierny cesnak

Cesnak (Allium sativum) je potravina, ktorá môže zlepšiť imunitu a kardiovaskulárne zdravie.

Užívanie alebo konzumácia cesnaku môže prospieť kardiovaskulárnemu zdraviu, fyzickým a sexuálnym funkciám, kognitívnym schopnostiam, odolnosti voči infekciám. Cesnak znižuje celkový cholesterol a LDL cholesterol, zatiaľ čo zvyšuje množstvo toho "dobrého cholesterolu" v krvi (HDL-C). Má tiež vlastnosti proti starnutiu. Áno, stále sa bavíme o cesnaku!
Garlic Magic™ je čierny cesnak – cesnak, ktorý prešiel špeciálnou fermentáciou, a tým svoje účinky ešte znásobil. Zbavený zápachu, nakapslovaný pre vaše jednoduché použitie, váš bojovník proti chorobám je ready.

4 ďalšie doplnky stravy, ktoré ešte môžete pridať

Fungi Collective™

Čaga obsahuje širokú škálu potenciálne prospešných chemických zlúčenín, ako sú polyfenoly, melanín, triterpenoidy a polysacharidy. Medzi nimi sú najviac preskúmané polysacharidy.

V súčasnej dobe existuje laboratórny výskum, ktorý naznačuje, že Chaga môže mať niekoľko žiaducich účinkov:

  • Rakovina: Chaga preukázala protirakovinové vlastnosti v in vitro aj in vivo (tj na zvieratách) výskumu, inhibuje replikáciu rakovinových buniek a stimuluje protirakovinovú aktivitu v imunitnom systéme.
  • Vírusové infekcie: Chaga môže narušiť schopnosť vírusu vstupovať do cieľových buniek in vitro, čo je účinok, ktorý bol študovaný u mačacích vírusov, herpes simplex a hepatitídy C.
  • Oxidačný stres a zápal: Polysacharidy prítomné v Chaga môžu redukovať markery oxidačného stresu a zápalu in vitro.
  • Únava: Chaga dokázala znížiť únavu pri cvičení myšou.
  • Zdravie čriev: Chaga zlepšila markery zdravia čriev a črevný mikróbiom u myší s chronickou pankreatitídou.

Oyster Mushroom™


Hliva kráľovská je druh z čeľade húb Pleurotus, ktorý je príbuzný s bežnými hlivami ustricovými. Majú veľkú stonku, ktorá prepožičiava relatívne „mäsitú“ alebo „výdatnú“ chuť (umami) a sú považované za liečivé huby.


Na hlivu sa vykonáva štúdia a zdá sa, že majú rovnaké vlastnosti ako bežné bioaktívne huby – v tom zmysle, že interagujú s imunitným systémom a môžu „posilniť“ imunitu voči chorobám.

Podľa jednej štúdie sa zdá, že hlivy sú účinnejšie pri potlačovaní vstrebávania mastných kyselín v porovnaní s inými hubami a boli zapojené do päťnásobného zvýšenia testosterónu. Táto druhá štúdia bola vykonaná s veľmi vysokými dávkami (15 – 20 %) a bola vykonaná na žreboch (áno 🦌) a nebola replikovaná.

Reishi BIO™

Ganoderma lucidum, bežne známa ako huba lingzi, sa často používa v tradičnej čínskej medicíne. Jeho popularita siaha až do japonskej a kórejskej medicíny a razí si cestu na západ.

Ganoderma lucidum má pri suplementácii antioxidačné účinky. Má tiež terapeutický účinok na inzulínovú rezistenciu, znižuje riziko rakoviny prostaty a môže pomôcť pri liečbe rôznych stavov spojených s metabolickým syndrómom.

Huba lingzi je známa svojimi protirakovinovými účinkami. Dokážeaktivovať prirodzené zabíjača, zvyšuje ich aktivitu a schopnosť tela bojovať s nádormi. Doplnenie Ganodermy lucidum znižuje šance na metastázy, čo je prípad, keď sa rakovina šíri do inej časti tela.

Ganoderma lucidum má rôzne mechanizmy, ale tie sú zamerané na zmiernenie imunitného systému. Huba lingzi je schopná znížiť aktivitu imunitného systému, keď je systém prestimulovaný, a posilniť imunitný systém, keď je oslabený. Všeobecne platí, že Ganoderma lucidum zvyšuje množstvo aktívnych buniek imunitného systému.

Probiotic Culture™

Probiotiká na imunitu? Je to tak, nezbláznili sme sa!

Súčasné výskumy ukazujú, že črevný mikrobióm (teda prospešné baktérie v našom tráviacom trakte) v mnohom pozitívne ovplyvňuje naše celkové zdravie. Probiotic Culture™ zaistí adekvátnu podporu mikrobiomu, čo sa okamžite prejaví zlepšeným, pravidelnejším trávením. Medzi ďalšie účinky, ktoré však na prvý pohľad nevidíme, je oveľa lepšia využiteľnosť látok zo stravy aj pozitívny vplyv na imunitu. Inulín, ktorý tu funguje ako prebiotikum, extrakt šípku aj hliva ustričná činnosť probiotík znásobí.

Vitamíny a minerálne látky a ich odporúčané denné dávky podľa vyhlášky číslo 450/2004 Zb. a novely 330/2009 Zb.

 

Dočetli jste článek a stále nevíte, jaké vitamíny vám chybí?

Vyplňte krátký test a získejte doporučení na míru

Zabere pouze 5 minut

Sestaveno odborníky

Doporučení na míru

Spustit test