Nadúvanie? Zápcha? Plynatosť? Skoncujte s tráviacimi ťažkosťami raz a navždy

Vedeli ste, že zdravie našich čriev je vstupnou bránou nášho celkového zdravia? Nie nadarmo sa črevá nazývajú "druhý mozog". Náš tráviaci systém je veľmi zložitý systém, ktorý s nami nepretržite komunikuje deň čo deň bez toho, aby sme si to uvedomovali.

Ovplyvňuje ho mnoho faktorov, z ktorých výber potravín je len jedným. Sú to aj lieky, alkohol, pitie, stres atď. Práve to sú dôvody, prečo sa črevné problémy stali pre mnohých realitou každodenného života. Výber stravy a životného štýlu vám môže pomôcť vyrovnať a obnoviť zdravie čriev, podporiť celkovú vnútornú harmóniu a prispieť k optimálnemu zdraviu.Príznaky tráviacich problémov
Tráviace dysfunkcie sú fyzicky a sociálne nepríjemné a vyčerpávajúce. Môžu sa prejavovať ako:

  • nadúvanie
  • plynatosť
  • zápchou alebo hnačkou
  • bolesťami brucha
  • kožné poruchy
  • alergie a neznášanlivosť
  • bolesti hlavy
  • únava
  • nízka úroveň energie
  • zmeny nálady
  • neschopnosť sústrediť sa
  • úzkosť a stres
  • bolesti svalov

Tieto príznaky nie sú normálne a pri zdravom trávení by ste ich určite nemali pravidelne pociťovať. Ak ich máte, vaše telo vám dáva signál, že niečo nefunguje správne.Črevná mikroflóra

Na označenie dynamického spoločenstva mikroorganizmov v črevách sa používa termín mikrobiota alebo mikrobióm. Zahŕňa baktérie, huby, vírusy, archeá a prvoky, ktoré poskytujú jednotlivcovi množstvo buniek a génov, ktoré existujú na tele a v tele. Približne 95 % týchto mikroorganizmov sa nachádza v tráviacom trakte.

V črevnej mikroflóre sa nachádza približne tisíc druhov baktérií, z ktorých všetky zohrávajú v tele rôzne úlohy. Niektoré z týchto baktérií sú prospešné, iné sú škodlivé. Keď máme v tráviacom trakte viac škodlivých baktérií ako prospešných, vzniká nerovnováha (dysbióza). A to je problém.

Dysbióza poukazuje na zlé zdravie čriev a môže prispieť nielen k mnohým tráviacim problémom, ale môže tiež ohroziť funkciu celého tela. Od vstrebávania živín z potravy až po reguláciu hmotnosti, dobré duševné zdravie, kožné ochorenia a spôsob, akým funguje náš imunitný systém.

Ako spolu súvisia črevá a ostatné systémy nášho tela?

1. Črevá a imunitný systém

Vzťah medzi črevami a imunitným systémom je zložitý, ale jedno je isté: sú úplne prepojené. Približne 70 až 80 % nášho imunitného systému sa nachádza v črevách, preto je udržiavanie zdravia čriev nevyhnutné pre optimálnu funkciu imunitného systému.

U zdravého človeka imunitný systém podporuje rast prospešných mikróbov v čreve a naopak, zdravé črevo podporuje vývoj imunitných buniek a vyladenie imunitnej reakcie. Zdravá komunikácia medzi naším črevom a imunitným systémom podporuje ochrannú reakciu proti patogénom.

Približne 70 až 80 % nášho imunitného systému sa nachádza v črevách.2. Os črevo-mozog

Možno ste už počuli, že črevá sa nazývajú "druhým mozgom" tela, pretože sa v nich nachádzajú milióny nervových buniek. Tento termín sa vzťahuje na veľké percento chemických "poslov" v tele, ktorí sú zodpovední za vašu náladu a sú produkovaní v črevách.

Prečo môžete v črevách pociťovať celý rad emócií a zážitkov? "Motýle v bruchu", keď ste zamilovaní alebo extrémne nervózni? Pretože mozog a črevá sú prepojené. A nielen náhodne - os črevo-mozog je dôležitá pre celkové zdravie človeka. V skutočnosti si navzájom "posielajú správy" a spoločne sú dôležité pre emocionálne a kognitívne funkcie.

Poruchy trávenia idú často ruka v ruke so zlou náladou, mozgovou hmlou a neschopnosťou sústrediť sa. Zhoda okolností?

3. Spojenie medzi črevom a kožou

Naša pokožka môže fungovať ako "okno do nášho zdravia". Poskytuje pohľad na to, čo sa deje vo vnútri nášho tela. Nedostatok živín, zápaly, nedostatočná hydratácia, veľa stresu, málo spánku, zlé trávenie - to všetko sa ako prvé prejaví na našej pokožke. Rovnako ako ostatné systémy v tele, aj stav našich čriev úzko súvisí so zdravím našej pokožky. A - prekvapivo - obom prospieva pravidelná výživa.

Ako sme už spomenuli, keď je črevo v dysbióze, môžete pociťovať množstvo nepríjemných pocitov alebo dokonca zdravotných problémov. Kožné problémy sú často spôsobené zápalom (ochranná imunitná reakcia organizmu na hrozbu). Keď je v tele prítomný zápal, zdravie našich čriev je ohrozené - a to sa môže zmeniť na systémový zápal, ktorý vytvára oxidačný stres, nerovnováhu cukru v krvi, zvýšený výskyt patogénnych baktérií atď. a ten následne ovplyvňuje našu pokožku.

Výživou čriev podporujeme nielen zdravú črevnú flóru, ale aj zdravie našej pokožky zvnútra.

Naša pokožka môže fungovať ako okno do nášho zdravia, ktoré poskytuje pohľad na to, čo sa deje vo vnútri.Dva kľúčové spôsoby podpory zdravia čriev


PREbiotiká aj PRObiotiká zohrávajú kľúčovú úlohu pri zlepšovaní funkcie črevnej mikroflóry a zvyšovaní množstva priateľských baktérií v žalúdku. Zaradenie oboch týchto "biotík" do vašej stravy pomôže zlepšiť funkciu tráviaceho traktu, znížiť zápal, podporiť trávenie, posilniť imunitný systém a mnoho ďalšieho.

Jedzte prebiotické potraviny

To znamená potraviny, ktoré vyživujú vaše črevné baktérie a podporujú tak zdravie vášho tráviaceho traktu a imunitného systému. Medzi prebiotické potraviny patria: fenikel, cibuľa, brokolica, cesnak, špargľa a potraviny s vysokým obsahom vlákniny (celozrnné výrobky, ovocie, zelenina). Pomáhajú vyživovať baktérie v črevách a zvyšovať ich počet a rozmanitosť.Tieto potraviny pomáhajú produkovať mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA), ktoré sú dôležité pre zdravie našich čriev. SCFA sú výsledkom fermentácie nestráviteľnej vlákniny a podporujú celkovú rovnováhu v črevách. SCFA napríklad ovplyvňujú množstvo buniek a funkcií v tele, ktoré môžu viesť k zmenám imunitných funkcií v črevách a ovplyvňujú aj imunitné bunky, ako sú regulačné T-bunky (bunky, ktoré telu hovoria, ako má reagovať na patogény a choroboplodné zárodky).

Zahrňte probiotiká

Potraviny bohaté na probiotiká, ako sú jogurt, kefír, kyslá kapusta alebo kombucha, pomáhajú rozvíjať dobré črevné baktérie.

Probiotiká pomáhajú "naplniť" naše črevá dobrými baktériami, ktoré podporujú a vytvárajú zdravú rovnováhu.

Ešte lepšie urobíte, ak denne zaradíte probiotický doplnok - pomáha prospievať celej funkcii tráviaceho traktu a zvyšuje množstvo prospešných baktérií.

Starostlivosť o zdravie tráviaceho traktu a črevnej flóry je kľúčom k maximalizácii vášho celkového zdravia a optimálnej funkcie. Zmenou stravy a životného štýlu môžete podporiť spôsob, akým vaše črevá fungujú, ako aj podporiť rovnováhu ostatných systémov vášho tela.

Dočetli jste článek a stále nevíte, jaké vitamíny vám chybí?

Vyplňte krátký test a získejte doporučení na míru

Zabere pouze 5 minut

Sestaveno odborníky

Doporučení na míru

Spustit test