Naozaj sa oplatí užívať kolagén? Odpoveďou budete prekvapení!

"Ach nie, ďalšie vrásky!" S pribúdajúcimi sviečkami na narodeninovej torte nám prirodzene pribúda vrások. A ubúda telu-vlastného kolagénu. Náhoda? Kdeže. Množstvo kolagénu v tele má priamy vplyv na krásu nielen vašej pleti, ale aj vlasov a zdravia kĺbov. Jeho produkcia však s vekom klesá - najviac to začnete pociťovať od 30. roku života.

Pokiaľ ste nežili posledných pár rokov v jaskyni, určite ste zaregistrovali ten ohromný kolagénový boom. Kolagén v krémoch, kolagén v prášku, kolagén v kapsuliach, kolagén všade. Ako to už tak ale býva, nie je kolagén ako kolagén. Dnes by sme chceli uviesť kolagén na pravú mieru. Ako to s ním je? Aký si vybrať?

Čo vôbec kolagén je a ako funguje?

Kolagén je bielkovina, ktorá sa prirodzene nachádza v spojivových tkanivách tela – kĺboch, kostiach a koži. Je to pre nás veľmi dôležitá látka. Veď približne 80% kože je tvorených kolagénom. Dá sa o ňom povedať, že je to také lepidlo, ktoré drží všetko pohromade. Akonáhle sa jeho produkcia začne spomaľovať, štruktúra našej pokožky slabne – začíname vidieť ochabnutú kožu a vrásky.


Ako presne pôsobí doplňovanie kolagénu na pleť?
Pôsobí v hlbších vrstvách kože, kde stimuluje obnovu buniek a udržuje pokožku pevnú a pružnú. To sa môže prejaviť ako:

  • redukcia vrások a jemných línií
  • redukcia celulitídy

Dokáže na seba viazať vodu, čím udržuje pleť dlhodobo hydratovanú a pružnú.

Zároveň dokáže podporiť zmiernenie príznakov ekzému, akné alebo psoriázy.

Ako presne pôsobí doplňovanie kolagénu na vlasy?

Kolagén zlepšuje celkovú kvalitu vlasov – chráni ich napríklad aj pred štiepením či lámaním – stará sa o pokožku hlavy a udržuje ju hydratovanú. Zabraňuje nadmernému padaniu vlasov.


Aké má kolagén účinky na pohybový aparát?

Spektrum kolagénov I, II, III je základným stavebným kameňom pre celý pohybový aparát, najmä pre chrupavkovú výstelku kĺbov. Tvoria pevné a ohybné vlákna, ktoré sa vyskytujú v puzdrách kĺbov, tkanivách kostí, šliach a väzov, ale aj koži.

Má zmysel užívať kolagén ako doplnok stravy?

Tu by ste čakali, že povieme, že rozhodne áno. Opak je však pravdou: Kolagén ako doplnok stravy sa často neoplatí. Výrobcovia sa totiž snažia šetriť, kde sa dá. A vzhľadom na to, že doplnky stravy nikto nekontroluje, šetria sa najčastejšie na nich. Do produktu dajú len minimálne množstvo nekvalitnej látky. Tak, aby na obal mohli napísať, že sa v kapsule/prášku kolagén naozaj vyskytuje. Jeho účinnosť je však mizivá.

Pre skutočne účinný kolagénový doplnok stravy hľadajte kolagén maritime s komplexom kolagénových vlákien I, II i III. Ešte lepšie, ak bude podporený aj vitamínom C.

🛒 Kúpiť Collagen Pro