Konzervačné látky? Prídavné látky? To vo vitapacku nehľadajte. Aké zložky sú u nás zelené?

Aby celý článok dával zmysel od A po Z, pozrime sa na českú legislatívu. Nebojte sa, pokúsime sa vám ju podať v čo najstráviteľnejšej a najmenej nudnej forme.Čo je podľa CR výživový doplnok?


Podľa zákona č. 110/1997 Z. z. je výživový doplnok potravina, ktorej účelom je doplniť bežnú stravu. Je to tiež koncentrovaný zdroj vitamínov a minerálnych látok (alebo iných látok s výživovým alebo fyziologickým účinkom). Tieto látky sú v potravine obsiahnuté samostatne alebo v kombinácii a sú určené na priamu konzumáciu v malých odmeraných množstvách.

Ďalej je tu vyhláška č. 58/2018 Z. z. o výživových doplnkoch a zložení potravín. Tá nám poskytuje prehľad požiadaviek na zloženie výživových doplnkov, napríklad ktoré vitamíny, minerálne látky a ich formy sa môžu používať alebo za akých podmienok sa tieto látky môžu používať. To je o niečo užitočnejšie.

Avšak...

Miera štátnej kontroly výživových doplnkov
Ak sa prevádzkovateľ potravinárskeho podniku (t. j. spoločnosť môže byť aj vitapack, keďže výživové doplnky spadajú pod potravinárstvo) rozhodne uviesť na trh nový výživový doplnok,...

Ale nie, urobme to inak: Urobme si malý účelový kvíz. Čo si myslíte, že musí urobiť takýto podnikateľský subjekt, ak chce uviesť na trh výživový doplnok?A?

B?

A a B?

C neprichádza do úvahy, však?

No, bohužiaľ, je.

C je správne.

Stačí to oznámiť, poslať etiketu na MZ a... dobre.

Možno vás niekedy niekto príde skontrolovať, ale to je málo pravdepodobné. Veď na trhu je toľko výrobcov... Kto má na to čas? Takže ak chcete zistiť, čo vaša kapsula obsahuje, smelo do toho.

"Vtipné" je, že aj samotný Úrad pre kontrolu potravín odporúča používateľom, aby boli pri kúpe výživových doplnkov opatrní. V článku na oficiálnej webovej stránke Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie (SZPI) sa nachádza informácia, že nie je možné skontrolovať, či výrobok obsahuje iné látky, ako deklaruje výrobca, alebo či ich je skutočne toľko, koľko je uvedené na obale. Inšpekcia preto spotrebiteľom odporúča, aby boli pri kúpe výživových doplnkov opatrní - nie je dobré veriť všetkému, čo výrobky sľubujú.


Aké ironické.

Namiesto toho, aby zaviedli príslušné zákony, kontroly a pokuty, budú spotrebiteľov len varovať.

Rozhodli sme sa to zmeniť


My vo vitapacku sme to práve zistili... smiešne. Absurdné. Naozaj musia spotrebitelia vyhodiť desiatky tisíc, kým sa dozvedia o výrobcovi, ktorý im neklame? Skôr než narazia na výrobcu, ktorý im predáva skutočne účinný výživový doplnok? Ktorý do kapsúl nenapcháva len lacné, syntetické, nevstrebateľné látky? To je úplný nezmysel. Niet sa potom čo čudovať, že sa doplnkom stravy prisudzuje prezývka "drahý moč". Niet divu, že toľko z nich nefunguje, keď sú plné nefunkčných látok, ktoré sa tvária ako funkčné.Zaviazali sme sa, že vitapack bude iný. Že bude obsahovať len tie najlepšie prírodné zložky. A to v dostatočnom a účinnom množstve. Aby sme sa ich nebáli sami používať, aby sme ich s hrdosťou odporúčali svojej rodine, priateľom a známym.

Pozorne sme sa pozreli na celý výrobný proces


Začíname starostlivým výberom našich dodávateľov, ktorých pravidelne kontrolujeme. To, že nám v pondelok priniesli skvelé suroviny, ešte neznamená, že nám vo štvrtok prinesú rovnako kvalitnú látku. Bežne výrobcovia vykonávajú audit surovín len raz ročne. S tým však zásadne nesúhlasíme. Ako si môžeme byť stopercentne istí výsledkom?

Dokonca si sami pestujeme huby, ako sú reishi a hliva ustricová.Každá šarža každej suroviny sa potom analyzuje na prítomnosť účinných látok, mikrobiológie a ťažkých kovov. Až potom ich môžeme nechať spracovať v našich certifikovaných výrobných zariadeniach.

K čomu sa zaväzujeme?


V našom výrobnom závode sa nikdy nestretnete so žiadnymi prísadami, spojivami ani klznými látkami - používajú sa len na zlacnenie a urýchlenie výrobného procesu a nemajú žiadny vplyv na ľudský organizmus. Často práve naopak. V našich výrobkoch nemajú miesto ani konzervačné látky.

Preto sa nebojíme žiadnych kontrol - naopak, dobrovoľne sa im podriaďujeme. A tak každý výrobok podlieha certifikácii v Štátnom potravinárskom a veterinárnom ústave v Prahe. Zaručujeme, že to, čo je napísané na etikete a na výrobku, je aj vo vnútri.

Prečo teda nezačať naším bezplatným testom a nepresvedčiť sa o výnimočnej kvalite našich výrobkov pre vlastné zdravie?

Dočetli jste článek a stále nevíte, jaké vitamíny vám chybí?

Vyplňte krátký test a získejte doporučení na míru

Zabere pouze 5 minut

Sestaveno odborníky

Doporučení na míru

Spustit test