Ako si užiť sviatky a neodísť s 5 kilami a tráviacimi problémami navyše?

Vianočné sviatky a celkovo koniec roka je synonymom stretávania, radosti a rodinných chvíľ. To sa spája s príležitosťou si pochutnať na výbornom jedle. V Česku však tradične býva plné jednoduchého cukru, majonézy a ďalších tukov aj mäsa. Náš tráviaci systém je potom počas tohto krátkeho obdobia vystavený poriadnej skúške. No a naša figúra rovnako tak.

Je dôležité sa pripraviť už pred sviatkami

Aby sme oslavy konca roka prežili dobre (duševne aj fyzicky), sú zásadné naše očakávania. Vedeli ste, že tráviaca funkcia závisí aj od nášho prostredia a nášho emocionálneho stavu?


Ako to funguje?

Keď to vezmeme okolo a okolo, trávenie začína v mozgu. Vidíme jedlo -> tento signál dôjde do mozgu -> mozog dá pokyn vylúčiť sliny. Vďaka slinám sa jedlo začína prvotne rozkladať. Žuvanie potom spúšťa v žalúdku produkciu kyseliny chlorovodíkovej, a tá zase pankreatickej kyseliny. Tie pomáhajú ďalej tráviť a posúvať tráveninu ďalej tráviacim traktom, kde sa na ňu vrhnú napríklad aj prospešné baktérie.

To, čo môže skomplikovať trávenie, je teda... náš mozog! Ak sme od začiatku vystresovaní, mrzutí alebo smutní, zaručene to na zažívaní spoznáte. Keď je mozog v sympatickom (tj vystresovanom) stave, sústredí sa na „útok“. A v boji tráviť nepotrebujete. Takže je trávenie odsunuté na vedľajšiu koľaj a vy sa tak cítite ťažko, nafúklo a... ako balón.

Ako s tým zatočiť?

  • Pomôžte svojmu telu pripraviť sa na trávenie:
  • Trikrát sa zhlboka nadýchnite a vydýchnite. To vám pomôže vrátiť vaše emócie späť na miesto a váš mozog do režimu „trávenie“.
  • Žujte pomaly a veľa, aby ste stimulovali vylučovanie slín s tráviacimi enzýmami a tiež kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku = podporili trávenie.
  • Pred jedlom sa napite nápoje s 1 lyžičkou jablčného octu vo vode. Stimulujete tak prirodzenú produkciu kyseliny chlorovodíkovej.
  • Naplňte svoju črevnú mikroflóru poriadnou probiotickou dávkou, v ktorej môžete pokračovať počas sviatkov a pokojne aj po nich.
  • Napriek tomu, čo si ľudia myslia, pred sviatkami nie je nutné sa šialene obmedzovať. Najlepšie je jednoducho zvýšiť príjem nespracovaných produktov a znížiť príjem mäsa, cukru a tukov. Dôležité je nájsť rovnováhu a zároveň v nej nájsť potešenie.
  • Stavte na naše doplnky stravy na podporu pri strese - L-Tyrosine Pro a L-Tryptophan Pro.



Ako na to počas sviatočného hodovania?

Sviatočné stolovanie býva charakteristické tým, že mávame väčšie oči ako žalúdok. A to je chyba! Nepochopte to zle: Nemusíte sa žiadnym potravinám vyhýbať, skôr prispôsobte ich množstvo.

V preklade: Áno, to pečivo si dajte, ale napríklad len 3 kúsky, nie celý plech. Áno, vezmite si zo všetkého na stole trochu a majte ľahkú ruku na zemiakový šalát a ťažšie na zeleninu a ovocie. Jedzte všímavo, užívajte si okamih, chuť, textúry, a to vám umožní sa lepšie napojiť na signály sýtosti.

Čo sa deje v tele?

Náš tráviaci systém je nastavený na to, ako jeme bežne. Pri narušení sa síce naše telo dokáže do určitej miery prispôsobiť, ale ak čelíme nárazovo väčšiemu množstvu potravy, náš žalúdok postráda kyselinu chlorovodíkovú. A to spôsobí iba čiastočné trávenie. V reakcii na to môže imunitný systém vytvoriť zápal, čo zanecháva dostatok priestoru na vznik rôznych autoimunitných ochorení čriev či chronickú bolesť.

Nakoniec treba poznamenať, že sa v takom prípade aj veľmi zle vstrebávajú živiny z potravy. To potom môže zapríčiniť nedostatok vitamínov aj minerálnych látok.

Ako s tým zatočiť?

Ako si užívať tú atmosféru a dobré jedlo, ale dať svojmu tráveniu sviatok rovnako?

  • V ideálnom prípade je váš tanier zložený takto: 75% nespracovaných alebo len mierne spracovaných produktov (zelenina, zemiaky, ryža, celozrnný chlieb a pod.), 25% bielkovín, rastlinných alebo živočíšnych. Na Štedrý večer ťažko uskutočniteľné, vieme. V tomto prípade skrátka len nemajte také veľké oči a naberajte si menej. A žujte pomaly a dlho!
  • Skúste do šalátov zaradiť jablkový ocot alebo olivový olej. Oboje podporí vaše trávenie.
  • Pite veľa tekutín, najmä po alkohole. Zamerajte sa najmä na vodu alebo čaje po malých dúškoch počas dňa.
  • Vymeňte bielu múku za celozrnnú či dokonca zmesi niekoľkých múk so zaujímavejšími nutričnými profilmi.

A čo lepok? Na ten dávajte pozor iba vtedy, ak ste naň akokoľvek citliví.

A čo po sviatkoch?

Naše telo nepotrebuje na detoxikáciu organizmu žiadnu špecifickú diétu ani kúru. Orgánom zodpovedným za túto funkciu je naša pečeň. Možno ho však podporiť doplnkami ako je náš Ultimate Detox™ s pestrecom mariánskym.

Ako si ešte dopomôcť?

Niektoré potraviny a osvedčené postupy môžu pomôcť:

  • Doprajte si vývar z kostí, varený minimálne 12 hodín. Ten obsahuje množstvo živín ako je napr. kolagén pre remineralizáciu organizmu a podporu prirodzenej detoxikácie. Pokiaľ sa vám s tým nechce variť, stavte na náš Collagen Pro™.
  • Stavte na ovocie, ako je ananás alebo papája, bohaté na tráviace enzýmy, prípadne pokračujte s užívaním Probiotic Culture
  • Horké jedlá (rukola, mladé výhonky, apod) tiež pomáhajú stimulovať trávenie. Zaraďte do jedálnička aj tá.



Ale predovšetkým počúvajte svoje telo a nepreťažujte svoje trávenie prílišným množstvom.ídla. Po sviatkoch si telo potrebuje trochu oddýchnuť, aby sa zregenerovalo a je potom lepšie staviť na jednoduché jedlá a vlastnú intuíciu.

Pozor však, nepleťte si intuíciu s chuťami na sladké, ktoré často pramenia z poklesu inzulínu v tele!