Prečo by ste mali investovať do jarnej očisty pre zdravie a vitalitu

S vyššími teplotami a dlhšími dňami nastáva úplne skvelý čas na „nový začiatok“ – na poriadnu očistu tela. Preskúmajte, ako môžete urobiť jarný detox tým, že do svojho jedálnička zaradíte zdravé potraviny, budete sa veľmi hýbať, budete používať prírodné doplnky stravy a bylinky, budete cvičiť jogu a meditovať a... plno ďalšieho. Poďme sa pozrieť na to, prečo je investícia do jarnej očisty tak veľmi prospešná pre celkovú pohodu.


Prečo zaradiť jarný detox

Jar je ideálnou príležitosťou, ako detoxikovať svoj organizmus, zbaviť sa toxínov a nastaviť svoje telo na mód optimálne zdravie. Obdobie detoxikácie môže poskytnúť množstvo výhod po fyzickej i psychickej stránke, od zlepšenia trávenia a vyššej energie až po lepšiu kvalitu spánku a lepšiu náladu.

Na začiatok si povieme jeden fakt: Telo odstraňuje určitou rýchlosťou toxíny z tela neustále, a to bez nutnosti zásahov. Existujú však určité potraviny, postupy a doplnky stravy, ktoré vám s detoxikáciou môžu pomôcť. Urýchliť ju, zefektívniť ju a pritom vám do tela dodať nálož antioxidantov, vitamínov či pomôcť generovať hormóny šťastia.

Čo sú to toxíny?

Toxíny sú látky, ktoré môžu pochádzať z nášho prostredia, potravín, ktoré jeme, alebo mikroskopických organizmov, ktoré sa dostávajú do nášho tela. Niektoré toxíny dokonca produkuje naše telo samotné. Vzhľadom na to, že toxíny môžu poškodiť bunky, orgány alebo celé systémy, naše telá majú prirodzené obranné mechanizmy, ktoré pomáhajú zbaviť telo týchto škodlivých látok.

Obličky a pečeň sú primárnymi detoxikačnými orgánmi. K detoxikačným procesom prispievajú aj ďalšie orgány (napr. koža, črevá, pľúca a ďalšie orgány). Proces zmeny látok v pečeni, aby boli menej toxické, je známy ako metabolická detoxikácia.

Tri fázy detoxikácie sú:

  • Fáza 1 (bioaktivácia): Tu gény a enzýmy rozkladajú tukové toxíny. Počas tohto procesu sú potrebné reaktívne oxidačné látky, antioxidanty a primerané množstvo bielkovín, vitamínov B a ďalších živín.
  • Fáza 2 (konjugácia): Molekuly sa viažu na toxíny a umožňujú im, aby sa stali rozpustnými vo vode.
  • Fáza 3 (eliminácia): Existuje mnoho spôsobov, ako telo transportuje toxíny zo svojich systémov, vrátane: cez kožu, ako pot; cez obličky, ako moč; a cez črevá ako pohyby čriev.


Môžu doplnky pomôcť odstrániť toxíny z tela?
Áno, rozhodne! Niektoré vitamíny, minerály a bylinky môžu pomôcť telu v jeho detoxikačnej činnosti. Zatiaľ čo žiadny doplnok sám o sebe nemôže úplne detoxikovať telo, bolo preukázané, že nasledujúce doplnky tomuto procesu pomáhajú. Všetky sme ich zozbierali do balíčka Natural Detox™.


1. Vitamín C

Voľné radikály v tele sú spôsobené množstvom faktorov – od znečistenia životného prostredia až po vystavenie slnku. Voľné radikály môžu spôsobiť oxidačný stres, ktorý poškodzuje bunky DNA a môžu byť faktorom starnutia. Vitamín C, známy aj ako kyselina askorbová, je silný antioxidant na vodnej báze, ktorý môže pomôcť zvládať oxidačný stres. Je tiež dôležitý pre produkciu kolagénu a pomáha udržovať našu hladinu vitamínu E v správnej rovnováhe. Ženy by mali skonzumovať aspoň 75 mg vitamínu C denne, zatiaľ čo muži by sa mali usilovať o aspoň 90 mg.

2. Vitamín D

Vitamín D je produkovaný telom, keď je pokožka vystavená UV B žiareniu zo slnka. Hoci je všeobecne známy pre podporu zdravia kostí, vitamín D je tiež potrebný na správne fungovanie imunitného systému a podporuje antioxidačné gény. Hoci je slnko naším primárnym zdrojom pre produkciu vitamínu D, doplnky je možné užívať s odporúčanými dennými dávkami medzi 15-20 mcg, pričom 100 mcg je horná hranica dávkovania.

3. Vitamín E

Vitamín E je antioxidant na báze tuku, ktorý sa vyskytuje v ôsmich rôznych variantoch. Pri doplnkoch je užitočné hľadať taký, ktorý obsahuje zmes tokoferolov. Pretože môže riediť krv, je dôležité, aby ste sa pred začatím akéhokoľvek režimu suplementácie poradili so svojím lekárom. Zdraví dospelí by mali skonzumovať okolo 15 mg vitamínu E denne.

4. Vitálne huby

Vzhľadom na to, že vitálne huby obsahujú mnoho látok, ktoré môžu pomôcť podporiť detoxikáciu organizmu, nemohli sme ich vynechať. Vitálne huby ako reishi či čaga podporujú činnosť pečene a pomáhajú eliminovať toxíny z tela. Tiež majú samy o sebe silné antioxidačné vlastnosti, čo znamená, že môžu pomôcť eliminovať voľné radikály a ďalšie škodlivé látky, ktoré môžu poškodzovať telo.

Tiež sa môžu pýšiť silnými protizápalovými účinkami, čo môže pomôcť znížiť zápalové procesy v tele a podporiť detoxikáciu. Niektoré látky vo vitálnych hubách môžu pomôcť podporiť tráviace procesy, čo pomáha telu eliminovať škodlivé látky.


5. Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky je rastlina, ktorá obsahuje silymarín a silibinín, čo sú polyfenoly so silnými antioxidačnými vlastnosťami. Podporuje zdravie pečene a môže tiež podporovať zdravú hladinu glutatiónu, antioxidantu produkovaného bunkami.

6. Probiotiká

Probiotiká sú zdraviu prospešné baktérie. Ich zámerná konzumácia podporuje zdravé trávenie aj imunitný systém. Môžu poskytovať ochranu proti niektorým cudzím chemikáliám, ktoré do tela niepatrí, a poskytovať podporu pre črevnú bariéru, ktorá bráni toxínom vstupovať do iných častí tela. Existujú dôkazy, že probiotiká môžu pomôcť znížiť oxidačný stres ako biologický detoxikačný nástroj, keď je telo vystavené chemickej kontaminácii potravín.


Ďalšie spôsoby detoxikácie tela

Aj keď niektoré doplnky stravy môžu pomôcť podporiť metabolické funkcie, ktoré zaisťujú detoxikáciu nášho tela, medzi ďalšie ohromne dôležité veci, ktoré môžete urobiť pre podporu tohto procesu, patria:

  • Poriadna hydratácia – mali by ste sa pokúsiť vypiť aspoň 2 litre čistej vody denne.
  • Rôznorodý jedálniček – vyvážená strava môže byť prospešnejšia ako obyčajné hľadanie takzvaných „detoxikačných potravín“ – vrátane množstva bielkovín, zdravých tukov a sacharidov, ovocia, zeleniny a vlákniny.
  • Dostatočný spánok – odporúča sa, aby priemerný dospelý spal každú noc aspoň sedem hodín. To je obzvlášť dôležité, pretože je to hlavný čas, kedy mozog „zmýva“ odpadové produkty.
  • Pravidelné saunovanie - ľudia s už existujúcimi ochoreniami, ako sú kardiovaskulárne problémy, by sa mali pred použitím sauny poradiť so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. U zdravých, netehotných ľudí môže časté sedenie v teple sauny znížiť oxidačný stres a hladinu CRP. Saunovanie môže samozrejme tiež prispieť k relaxácii a uvoľneniu stresu, čo môže byť prospešné pre detoxikačné procesy tela a napomáhanie cirkulácii a spánkovým cyklom.


Pomôcť môžu aj niektoré úpravy životného štýlu, vrátane:

  • Obmedzenie príjmu alkoholu
  • Pravidelného pohybu
  • Proaktívna konzumácia potravín bohatých na omega-3
  • Práce na zníženie alebo zvládnutie stresu (aj pomocou adaptogénov)
  • Zníženie expozície chemikáliám výberom „čistých“ produktov pre starostlivosť o telo a domácich čistiacich prostriedkov

Dočetli jste článek a stále nevíte, jaké vitamíny vám chybí?

Vyplňte krátký test a získejte doporučení na míru

Zabere pouze 5 minut

Sestaveno odborníky

Doporučení na míru

Spustit test