7 tipov pre správnu anti-age starostlivosť o pokožku

Naša pokožka nás pokrýva od hlavy až po päty. Doslova. Predstavuje bariéru medzi naším vnútorným svetom a tým vonkajším - čo je pomerne dôležitá úloha. A stavíme sa, že si to neuvedomujete. Staráte sa teda o svoju pokožku dostatočne adekvátne?

Denne ju vystavujeme najrôznejším vplyvom, čo sa môže podpísať ako na zdraví, tak aj na kráse pokožky. Ako sa o ňu starať tak, aby bola zdravá a vyzerala mladistvo čo najdlhšie? Aké kroky je potrebné podniknúť na spomalenie procesu starnutia pleti?



Čo je starnutie pleti?


Častý (zbytočný) pôvodca zlej nálady.

Vrásky, povädnutá koža, pigmentové škvrny.

Prirodzený jav.

S pribúdajúcim vekom je naša pokožka schopná sa zotavovať z rôznych foriem stresu a „opravovať sa“ menej a menej. Na vine je niekoľko faktorov, ako je:

  • rýchlejšia strata vlhkosti z hlbších vrstiev pokožky
  • nižšia produkcia základných živín (biotín a kolagén), ktoré pokožku udržujú pružnú

Je to forma degenerácie, ktorú telo každého z nás v priebehu času zažíva. Rôzne rýchlo. Existuje celý rad faktorov, ktoré ovplyvňujú rýchlosť, akú naša koža starne, vrátane prostredia a zmien v tele.

Aké sú niektoré známky starnutia pleti?

Medzi známky starnutia pleti patria:

  • stenčenie kože – s vekom sa bunková produkcia v hlbších vrstvách kože spomalí, čo zapríčiní tenšiu, bledšiu a priesvitnejšiu pokožku
  • ochabnutie kože - produkcia elastínu a kolagénu už tiež nie je čo bývala, a preto sa to prejaví aj na pevnosti a pružnosti pokožky
  • výskyt vrások – je výsledkom predošlých dvoch bodov, a to najmä v oblastiach ako čelo a okolo očí a úst
  • výskyt stareckých škvŕn - počas procesu starnutia sa kožné bunky s pigmentom melanínom (melanocyty) môžu ako zmenšovať, tak zväčšovať - zväčšenie sa prejaví ako starecké škvrny a sú vidieť väčšinou v oblastiach, ktoré sú často vystavené slnku.
  • suchosť – počas starnutia sa v koži tvorí menej potu a mazových žliaz, kvôli čomu je koža menej hydratovaná a môže byť suchá až svrbivá.
  • výskyt prasknutých cievok

     

A to všetko sa deje úplne prirodzene... pokiaľ nepoznáte tipy, ako tieto procesy zvrátiť alebo aspoň spomaliť. V závislosti na vystavení slnku, rovnako ako na týchto ďalších faktoroch, môže dôjsť k predčasnému starnutiu pokožky. To je dôvod, prečo schopnosť identifikovať varovné príznaky vám môže pomôcť podniknúť okamžité kroky, aby ste zabránili jej zhoršeniu.

Aké sú faktory, ktoré spôsobujú starnutie pleti?

Známky starnutia pleti sú spôsobené dvoma faktormi: vnútorným a vonkajším starnutím.

Vnútorné starnutie je prirodzeným prejavom starnutia. Produkcia buniek klesá, epidermis sa stenčuje, produkcia kolagénu klesá.

Vonkajšie starnutie je potom starnutie pokožky kvôli vonkajším faktorom – životné prostredie, životný štýl, vystavenie UV žiareniu, rutinná starostlivosť o pleť, strava...

Jedným zo spôsobov je byť opatrná pri vystavení slnku.

Použitie opaľovacieho krému so správnym SPF, nosenie ochranného odevu a používaniu dáždnikov sa môžete vyhnúť priamemu vystaveniu slnku.

Starostlivosť o pleť tiež zahŕňa dbať na rutinu starostlivosti o pleť. Odlíčenie, čistenie, tonizácia, sérum, hydratácia, robíte to všetko? Navyše sa uistite, že používate správnu kozmetiku, ktorá je určená na starostlivosť o váš typ pokožky.

Zdravá a vyvážená strava sa nestará len o zdravie vašich orgánov, svalov, kostí a pod. Môže byť (a často je) prínosom aj pre vašu pokožku. V potravinách sa nachádzajú živiny, ktoré môžu podporovať a udržiavať zdravie pokožky.

Aké živiny môžu byť prínosom pre vašu rutinu starostlivosti o pleť proti starnutiu?

Zatiaľ čo vyvážená strava by mala byť prioritou pri konzumácii vitamínov a minerálov, suplementácia vám môže pomôcť dosiahnuť odporúčané denné dávky. Tu sú niektoré vitamíny a minerály, ktoré môžete zvážiť ako súčasť svojho suplementačného plánu:

Zinok

Zinok podporuje zdravie pokožky tým, že hrá úlohu pri hojení rán a bunkovej oprave. Štúdie ukazujú, že má protizápalové účinky, ktoré pri každodennom používaní predchádzajú kožným ochoreniam.

Železo

Železo, rovnako ako zinok, môže pomôcť pokožke pri hojení rán. Je nevyhnutnou súčasťou tvorby a metabolizmu kolagénu.

Kolagén

Kolagén je jedným zo základných stavebných kameňov pokožky. Zvýšenie kolagénu prostredníctvom potravín a doplnkov môže ďalej zlepšiť zdravie pokožky. Pomáha pri hydratácii pokožky, aby sa minimalizovali jemné linky a vrásky. Tiež udržuje pokožku elastickú, čo zlepšil jej vzhľad.

B komplex (vr. biotínu)

Vitamín B komplex udržuje zdravie pokožky tým, že minimalizuje zmenu farby pokožky a zlepšuje jej pevnosť.

Biotín poskytuje pokožke prirodzenú bariéru, ktorá ju chráni pred slnkom a ďalšími toxínmi. To môže pomôcť minimalizovať účinky slnečných lúčov, ktoré sú jedným z hlavných prispievateľov k starnutiu kože.

Vitamín C

Vitamín C podporuje pokožku pred známkami starnutia tým, že udržuje hustotu kolagénu na jej optimálnej úrovni a posilňuje kolagénovú sieť. Brusnice a citrusové plody sú niektoré z potravinových zdrojov vitamínu C, ktoré môžu zlepšiť zdravie pokožky.



Tieto živiny určite ide nájsť v potravinách, ktoré denne jeme. V prípadoch, keď živiny nie sú v odporúčanom dennom príjme, možno zvážiť suplementáciu, aby sa zabránilo ich nedostatku.

Dočetli jste článek a stále nevíte, jaké vitamíny vám chybí?

Vyplňte krátký test a získejte doporučení na míru

Zabere pouze 5 minut

Sestaveno odborníky

Doporučení na míru

Spustit test