7 tipov, ako schudnúť raz a navždy. Bez výdavkov a utrpenia!

Koľko diét ste už vyskúšali, len aby ste po (kratšej alebo dlhšej) dobe opäť pribrali, nehovoriac o úrokoch? Možno je načase pozrieť sa na to, kde pravdepodobne zakaždým robíte chybu, či už ste schudli pomocou sacharidových vĺn, keto diéty alebo akejkoľvek inej diéty, ktorá je momentálne v trende.

1. Nechcete schudnúť 10 kg za mesiac

Ak vám nejaká diéta sľubuje, že za ultrakrátky čas zázračne schudnete, môžete si byť stopercentne istí, že má háčik. Zvyčajne vás to stojí veľa peňazí, extrémne obmedzenie, stratu spoločenského života a často aj zdravotné problémy po fyzickej aj psychickej stránke. Možno teda schudnete, ale určite nie zdravo. Stojí vám to za to?

Akonáhle vaša motivácia čo i len trochu poľaví, spustí sa kolotoč šialeného prejedania. A nie je to preto, že by ste mali slabú vôľu. Je to preto, že vaše telo začne doslova bojovať o prežitie a núti vás jesť toľko, koľko potrebuje na každodenné fungovanie.

Takéto rýchle diéty vás nenaučí základom zdravej výživy. Ak teda dosiahnete svoj cieľ a prestanete sa chcieť obmedzovať, vrátite sa k starým, nezdravým spôsobom. Niet divu, že sa kilá a frustrácia vrátia rýchlosťou blesku.

2. Dodržiavajte pitný režim s vodou a čajmi

Pitný režim je dôležitý, to je lekcia zo základnej školy. Snažte sa však vyhýbať sladkým nápojom, ako je coca-cola, džúsy, sladké minerálky alebo čaje a kávy sladené lyžičkami cukru. Sladké kávové nápoje zo Starbucksu tiež určite nie sú na každodenné popíjanie, ak vezmeme do úvahy, že jedno také frappucino je kalorické na obed - ale určite vás nezasýti ako obed.

Možno vás to prekvapí, ale aj ovocné smoothies, ktoré majú na obale nápis "fitness" alebo "slim line", sú plné cukru a zbytočných kalórií. Takýto sladký nápoj vám dodá X desiatok, ak nie stoviek kalórií navyše, ale nezasýti vás. Často vám len rozhodí hladinu cukru v krvi a čoskoro po takomto nápoji budete hladní.

Určite vás však neprekvapí, že medzi ďalšie nápoje, ktoré by ste mali obmedziť, patria alkoholické. Plné prázdnych kalórií so zlým vplyvom na funkciu organizmu, na rozhodovanie (kedy hamburgery a hranolky chutia lepšie ako po alkohole?!) rozhodne neprospejú vašej línii ani vášmu zdraviu.

3. Porcia ovocia a/alebo zeleniny ku každému jedlu

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča zjesť každý deň aspoň 500 g ovocia a zeleniny spolu, najlepšie niekoľko druhov, aby sa zabezpečila rozmanitosť chutí a živín. Samozrejme, nie je potrebné vážiť každý kúsok ovocia a zeleniny - stačí, ak si z toho urobíte rutinu a ku každému z denných jedál si pripravíte kúsok ovocia alebo porciu zeleniny.

Najmä zelenina má schopnosť zaplniť váš žalúdok bez toho, aby vám pridala toľko kalórií. Opak vyššie spomínaných sladkých nápojov! A okrem toho, že vás zasýti a zároveň má nízky obsah kalórií, dodá vám aj vitamíny, minerály, fytonutrienty a vlákninu, ktoré potrebuje každé zdravé telo, či už chudnete alebo nie.

4. Kedykoľvek môžete, choďte pešo

Nemáte radi šport? Žiadny problém! Na to, aby ste schudli alebo si udržali váhu, stačí chodiť. V súčasnosti prevládajú sedavé zamestnania, pri ktorých jazdíme autom alebo sa pohodlne dopravujeme verejnou dopravou na zastávku priamo pred vchodom do pracoviska. Odporúčaných 10 000 krokov denne je teda úplne v nedohľadne.

Určite vás nenabádame, aby ste sa hneď začali snažiť prejsť 10 000 krokov denne, ak v súčasnosti prejdete sotva dvetisíc. Len si dajte dosiahnuteľný cieľ a držte sa ho každý deň.

Ak je pre vás nemysliteľné chodiť každý deň, vyhraďte si na to aspoň víkendy. Buď osamote so svojimi myšlienkami alebo s podcastom, prípadne s rodinou alebo priateľmi. Aj takáto prechádzka na čerstvom vzduchu má pozitívny vplyv na vašu náladu a činnosť mozgu. Toľko výhod z obyčajnej chôdze, kto by to bol čakal?

5. Sladkosti nevyraďte úplne, len ich obmedzte

Neprihlásili sme sa, je to naozaj tak. Aj pri diéte je dovolené dopriať si nejaké sladkosti. Háčik je však v množstve. Je za tým veľmi dobrá psychológia. Ak si dovolíte čokoládu alebo nejaké nie príliš vyvážené jedlo v obmedzenom množstve, aj častejšie, nebudete mať pokušenie vyčistiť celú chladničku alebo vykúpiť regál so sladkosťami pri prvom hlade.

Občerstvenie jednoducho patrí do zdravého jedálnička - len musíte dbať na jeho množstvo. Poznáte pravidlo 80/20? Ide o základný princíp flexibilného stravovania. Znamená, že 80 % vášho jedálnička by mali tvoriť nutrične hodnotné a málo spracované potraviny (ovocie, zelenina, mäso, vajcia, ryby, mliečne výrobky, strukoviny...) a zvyšných 20 % potraviny, ktoré máme radi, ale vo veľkom množstve nie sú pre naše zdravie prospešné.

6. Zamerajte sa na dostatok kvalitného spánku

Nepodceňujte spánok! Keby ste len vedeli, aký obrovský pozitívny vplyv má na desiatky aspektov nášho života... Ak nespíte dostatočne dlho a kvalitne, narúšate si okrem iného hormóny hladu a sýtosti, leptín a grelín. Stačí jedna nedostatočne prespaná noc a môžete si byť istí, že na druhý deň vás budú myšlienky na jedlo prenasledovať viac, ako by ste chceli.

7. Vyhľadajte pomoc odborníka

Nie je hanba vyhľadať pomoc. Veď v rôznych časopisoch a na internete je toľko (často protichodných) informácií, že je ťažké sa v nich všetkých zorientovať. Najmä pre niekoho, kto výživu neštudoval a nevie, čomu má veriť. Zverte sa do rúk odborníka - možno pomocou nášho personalizovaného testu, ktorý je navrhnutý odborníkmi tak, aby vám odporučil to najlepšie, čo môžete urobiť pre svoje zdravie. 30 000 000 kombinácií, individuálna zmes vitamínov len pre vás a v najlepšej možnej kvalite.

Dočetli jste článek a stále nevíte, jaké vitamíny vám chybí?

Vyplňte krátký test a získejte doporučení na míru

Zabere pouze 5 minut

Sestaveno odborníky

Doporučení na míru

Spustit test